Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Kalorie

485 kcal

Białko

23 g

Tłuszcze

23 g

Węglowodany

41 g

Sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj wodę. Jajko wbij do małej miseczki.
  2. Do gotującej wody dodaj łyżkę octu, zamieszaj tworząc wirek i delikatnie przelej jajko.
  3. Gotuj przez około 2,5 minuty, tak aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Wyjmij jajko i wysusz na papierowym ręczniku. Powtórz czynność z drugim jajkiem.
  4. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny, dopraw pieprzem i solą.
  5. Bułkę przekrój na pół i posmaruj awokado, na górę dołóż jajka i posyp szczypiorkiem.
  6. Podawaj z pomidorkami.

Składniki

  • Bułka grahamka – 1 szt.
  • Awokado – 70 g
  • Jajka (L) – 2 szt.
  • Pomidor – 150 g
  • Cytryna – 10 ml
  • Szczypiorek – 10 g
  • Ocet jabłkowy – 10 ml
  • Pieprz i sól