Ciasteczka maślane

Kalorie

2614 kcal

Białko

39 g

Tłuszcze

175 g

Węglowodany

209 g

Sposób przygotowania

  1. Zimne masło podziel nożem na mniejsze kawałki, dodaj żółtko, mąkę i ksylitol.
  2. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 1 h.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.
  4. Blat podsyp mąką.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
  6. Za pomocą foremek nadaj kształt dla ciasteczek i delikatnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika na około 10-11 minut.
  8. Wystudź na kratce.
  9. Po wystudzeniu przechowuj w puszce lub słoiku.

Składniki

  • Masło – 200 g
  • Żółtko jaja kurzego – 1 szt.
  • Mąka orkiszowa – 250 g
  • Ksylitol – 100 g