Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ciasteczka maślane
Kalorie
2614 kcal
Białko
39 g
Tłuszcze
175 g
Węglowodany
209 g
Sposób przygotowania
- Zimne masło podziel nożem na mniejsze kawałki, dodaj żółtko, mąkę i ksylitol.
- Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 1 h.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Blat podsyp mąką.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Za pomocą foremek nadaj kształt dla ciasteczek i delikatnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na około 10-11 minut.
- Wystudź na kratce.
- Po wystudzeniu przechowuj w puszce lub słoiku.
Składniki
- Masło – 200 g
- Żółtko jaja kurzego – 1 szt.
- Mąka orkiszowa – 250 g
- Ksylitol – 100 g