Drożdżówka z truskawkami

Kalorie

1720 kcal

Białko

51 g

Tłuszcze

69 g

Węglowodany

269 g

Sposób przygotowania

  1. Odmierz wszystkie składniki na ciasto.
  2. W rondelku delikatnie podgrzej mleko.
  3. Do dużej miski wlej mniej więcej połowę mleka, dodaj łyżeczkę cukru, drożdże i 3-4 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  4. Do rondelka z pozostałym mlekiem dodaj masło, podgrzej, aby się rozpuściło (nie gotuj).
  5. Do rozczynu wlej mleko z masłem, dodaj jajka, erytrol, mąkę pszenną i orkiszową. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  6. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie umyj i dokładnie osusz truskawki. Pokrój na ćwiartki i wymieszaj z skrobią ziemniaczaną.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowej formy o wymiarach 20×20 cm (możesz użyć klasycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
  9. Na górę przełóż truskawki.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (funkcja góra-dół) na 30 minut.
  11. Przed podaniem posyp ciasto pudrem z erytrolu.

Składniki

  • Mleko 1,5% – 125 g
  • Cukier – 5 g
  • Drożdże świeże – 20 g
  • Mąka pszenna – 150 g
  • Mąka orkiszowa jasna – 100 g
  • Masło – 60 g
  • Jajka (L) – 2 sztuki
  • Erytrol – 50 g
  • Truskawki – 350 g
  • Skrobia ziemniaczana – 5 g