Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Drożdżówka z truskawkami
Kalorie
1720 kcal

Białko
51 g
Tłuszcze
69 g
Węglowodany
269 g
Sposób przygotowania
- Odmierz wszystkie składniki na ciasto.
- W rondelku delikatnie podgrzej mleko.
- Do dużej miski wlej mniej więcej połowę mleka, dodaj łyżeczkę cukru, drożdże i 3-4 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut.
- Do rondelka z pozostałym mlekiem dodaj masło, podgrzej, aby się rozpuściło (nie gotuj).
- Do rozczynu wlej mleko z masłem, dodaj jajka, erytrol, mąkę pszenną i orkiszową. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
- Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie umyj i dokładnie osusz truskawki. Pokrój na ćwiartki i wymieszaj z skrobią ziemniaczaną.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowej formy o wymiarach 20×20 cm (możesz użyć klasycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na górę przełóż truskawki.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (funkcja góra-dół) na 30 minut.
- Przed podaniem posyp ciasto pudrem z erytrolu.
Składniki
- Mleko 1,5% – 125 g
- Cukier – 5 g
- Drożdże świeże – 20 g
- Mąka pszenna – 150 g
- Mąka orkiszowa jasna – 100 g
- Masło – 60 g
- Jajka (L) – 2 sztuki
- Erytrol – 50 g
- Truskawki – 350 g
- Skrobia ziemniaczana – 5 g