Grzanki ze szpinakiem i jajkami sadzonymi

Kalorie

397 kcal

Białko

21 g

Tłuszcze

17 g

Węglowodany

35 g

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili szpinak, pieprz i sól.
  3. Zamieszaj i zdejmij z patelni, jak tylko liście zmniejszą swoją objętość.
  4. Na tę samą patelnię dodaj pozostałą oliwę, wbij jajka, przykryj i usmaż sadzone.
  5. W międzyczasie podpiecz chleb w opiekaczu, tosterze lub na suchej patelni.
  6. Przełóż szpinak na grzanki, a na górę dodaj jajka, posyp czarnuszką.
  7. Podawaj z pomidorkami.

Składniki

  • Chleb żytni – 70 g
  • Jajka (L) – 2 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 100 g
  • Szpinak świeży – 50 g
  • Czosnek – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – 5 g
  • Pieprz i sól
  • Czarnuszka (opcjonalnie)